Op het moment dat ik deze blog schrijf zit ik in de trein op weg naar mijn opdrachtgever in Rotterdam. Het weer begint wat frisser te worden en de dagen worden korter. Voor de meeste mensen is de vakantie weer voorbij. Iedereen komt weer in het ritme en ervaart de dagelijkse routine weer als normaal. Lekker uitgerust kunnen we weer van start.

Ik ben al weer twee maanden aan het werk en ben mijn vakantie al vergeten. Ik zit weer in het ritme. Wat ik de afgelopen jaar heb ervaren is dat veel bedrijven stoeien met hun administratieve automatisering. De impact van de implementatie van nieuwe administratieve software wordt vaak onderschat. De gevolgen hiervan kunnen behoorlijke invloed hebben op de bedrijfsvoering. Cijfers kunnen niet tijdig worden geleverd, debiteuren kunnen niet tijdig worden gemaand wat weer gevolgen heeft voor de liquiditeit, medewerkers komen onder druk te staan en kunnen hierdoor uitvallen etc., etc.

Het aanschaffen en implementeren van nieuwe administratieve software is niet iets wat je “even“ doet. Je moet je goed realiseren dat de aanschaf van een nieuw administratief pakket een investering is die je voor langer tijd doet. Hierbij moet duidelijk zijn wat de wensen en doelen zijn en of deze kunnen worden gerealiseerd met de aangeschafte software. Maar al te vaak komen wensen en doelen niet overeen met dat wat de software kan bieden. Een goede voorbereiding kan veel ellende voorkomen.

Zoals ik altijd zeg een goede voorbereiding is het halve werk. Start tijdig met de inventarisatie (het liefst in het voorjaar). Denk goed na wat je wil en kijk goed wat een pakket te bieden heeft. Sommige accountmanagers roepen al snel dat al je wensen te realiseren zijn maar let op de accountmanager heeft belang bij het realiseren van omzet. Vervolgens komt de consultant die u verwachtingen naar beneden moet bijstellen omdat niet alle toegezegde mogelijkheden kunnen worden gerealiseerd. Maar dan is het al te laat uw handtekening staat onder het contract.

Wees daarom kritisch en schakel expertise in die door het verkooppraatje van de accountmanager heen kan prikken. Eerlijk gezegd, soms zijn al uw wensen ook niet te realiseren en kan het ene pakket net iets meer of net weer iets anders dan het andere pakket. Ga dan voor de beste oplossing en neem enkele beperkingen voor lief maar zorg er wel voor dat uw doelen zoveel mogelijk worden gerealiseerd.

De zomer is voorbij en ook u zit weer in het ritme. Denk goed na als u nieuwe administratieve software overweegt. Laat u bij staan door een expert. Ik ben u graag van dienst.

Heinkenszand, 20-09-2016.