Het nieuwe jaar nadert met rasse schreden. Nog even en 2016 is verleden. Een moment om even terug te kijken. 2016 is voor mij het eerste volledige kalenderjaar als zelfstandige. Als ik de balans op maak mag ik niet mopperen. Ik heb, ondanks twee maanden geen opdracht en een maand vakantie, een mooi resultaat gedraaid. Ik ben gedurende het jaar AFAS-expert geworden en dat is een goede keuze geweest. Ik verrijk mij dagelijks met nieuwe kennis en kunde. Ik word regelmatig gebeld voor nieuwe opdrachten maar kan deze soms niet aannemen omdat ik al voor een paar maanden vol zit. Wat wil je nog meer als startende ondernemer?

Ik heb met mijn adviseur afgesproken om in het eerste kwartaal in 2017 eens te kijken naar de mogelijkheden om met mijn onderneming te groeien. Jaarlijks wil ik stilstaan met de ambities die ik heb en de kansen die er in de markt zijn. Stilstand is achteruitgang zegt men altijd. Dat vind ik ook. Je moet blijven ontwikkelen.

Dit geldt ook voor ondernemingen die nieuwe administratieve software hebben aangeschaft. Het implementeren van een nieuw systeem is één, maar het optimaliseren en het bijhouden en implementeren van nieuwe mogelijkheden in het systeem is twee. Regelmatig zie ik dat er met veel enthousiasme een nieuw systeem wordt geïmplementeerd maar dat er geen opvolging wordt gegeven aan optimalisatie of dat er niemand wordt aangesteld of verantwoordelijk is om de nieuwste ontwikkelingen te volgen en te implementeren.

Een gemiste kans vind ik. Ook hier geldt stilstand is achteruitgang. Als ik zie welke nieuwe mogelijkheden er jaarlijks aan de AFAS-software worden toegevoegd is het misschien een goed voornemen om jaarlijks eens even stil te staan bij wat de nieuwe functionaliteiten voor uw onderneming kunnen betekenen. U zult worden verrast.

Rest mij u nog prettige feestdagen te wensen en gelukkig 2017. Maak er iets moois van en ook in 2017 adviseer en ondersteun ik u met alle plezier.

Rudie Grim.